RoPress

Romania

Ziua regalitatii in Romania. Regalisti convinsi din intreaga tara s-au adunat in fata statuii lui Carol I

May 10, 2014

10 mai este ziua regalitatii in Romania. Se implinesc 148 de ani de la venirea Regelui Carol Intai in Romania, 137 de ani de la proclamarea independentei si 87 de la incoronarea regelui Mihai Intai.

Sambata, Principesa Mostenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Maria si Principele Nicolae au depus coroane de flori la statuia lui Carol Intai, cel care pe 10 mai 1881 a devenit primul rege al Romaniei.

Regalisti convinsi din intreaga tara s-au adunat de dimineata in fata statuii lui Carol Intai, cel care in pe 10 mai 1877 a proclamat independenta Romaniei fata de imperiul Otoman. Sustinatorii regalitatii au explicat ce insemna monarhia pentru ei: "Inseamna reusita in viitor si revenirea statului roman la cea ce a fost sub monarhie inainte de al Doilea Razboi Mondial".

Maramuresan, in costum popular: "Am venit sa vedem, sa-l onoram cu prezenta din Maramures si oricand vom veni cand vom fi chemati".

Principesa Maria, fiica cea mica a Regelui Mihai si Reginei Ana, s-a nascut la Copenhaga, in 1964. A facut studii de puericultura. Lucreaza la New York, in domeniul relatiilor publice, in cadrul unei companii private, potrivit site-ului Familiei Regale.

Regele Mihai si Regina Ana au cinci fiice: Principesa Mostenitoare Margareta, Principesa Elena, Principesa Irina, Principesa Sofia si Principesa Maria.

Sambata, 10 mai, vor avea loc cele mai multe evenimente dedicate Zilei Regalitatii. Astfel, de la ora 17.30, gradina Palatului Elisabeta gazduieste cea de-a V-a editie a Garden Party. Evenimentul, devenit traditie, aduce impreuna 6.000 de invitati, printre care personalitati ale autoritatii politice centrale si locale, personalitati ale mediilor academic, cultural, stiintific si politic, personalitati ale societatii civile si mediului de afaceri, reprezentanti ai Corpului Diplomatic si ai Clerului. Cei 6.000 de invitati reprezinta toate judetele tarii si Republica Moldova. Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, considerata in prezent cea mai titrata orchestra de suflatori din Romania, va sustine un concert in gradina palatului. La fel ca in anii precedenti, Iacarii Acrobati isi vor da concursul, survoland Palatul Elisabeta.

La Garden Party vor lua parte Principesa Mosenitoare, Principele Radu, Principesa Maria si Principele Nicolae. Evenimentele dedicate Zilei Regalitatii se vor incheia cu un concert sustinut sambata, de la ora 19.00, de Camerata Regala, la Ateneul Roman. La concert vor lua parte Principele Radu si Principesa Maria.

 

sursa:www.diacaf.com

Scrie un comentariu