RoPress

UE

Ministerul Fondurilor UE devine cu adevărat responsabil de absorbţia fondurilor nerambursabile după ce preia POSDRU şi POSCCE

Mar 1, 2014

La doi ani şi jumătate de la înfiinţare, Ministerul Fondurilor Europene începe să îşi intre cu adevărat în atribuţii: o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de guvern de miercuri aprobă transferul, de la 1 martie, a două programe operaţionale gestionate de ministerele Muncii şi al Economiei în subordinea Ministerului Fondurilor Europene.

Cu alte cuvinte, acest minister trece de la rolul de „observator“ la cel de „responsabil“ de absorbţia banilor europeni rămaşi disponibili din exerciţiul financiar 2007 – 2013. Ministrul Eugen Teodorovici preia atribuţiile de la ministrul interimar al economiei Constantin Niţă (POS CCE) şi de la Doina Pană, ministrul interimar al muncii (POSDRU).


Astfel, după şapte ani în care POSDRU (destinat dezvoltării resurselor umane) şi POS CCE (care finanţează proiecte pentru IMM-uri) au fost conduse de autorităţi de management cu deficienţe în funcţionare, aflate sub coordonarea unor ministere care au schimbat mulţi miniştri, de acum încolo ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici va fi principalul responsabil de gradul de absorbţie al acestora. „Este simplificată astfel structura institu­ţională, fapt care reprezintă un pas important pentru reformarea întregului sistem de implementare. Reamintesc că în acest an trebuie să finalizăm reforma sistemului, să scăpăm de reminiscenţele trecutului – problemele moş­te­nite din anii 2009-2011, iar beneficiarii să fie ajutaţi să-şi implementeze proiectele cât mai repede“, a spus Teodorovici.

Scrie un comentariu